îngrijire orhidee

Cum să păstrezi Buchetele de Flori proaspete pentru mai mult timp

buchetdeflori  

Păstrați prospețimea buchetelor de flori mai mult timp cu sfaturi simple și eficiente. Descoperiți secretele menținerii florilor proaspete.

Odată ajunși acasă, scoateți plasticul sau hârtia care înfășoară florile. 

Următorul pas este curățarea și tăierea tulpinii. Scoateți frunzele de pe tulpină până în punctul în care vedeți că nu vor intra în contact cu apa din vază. Contactul frunzelor cu apa face ca apa să se contamineze mai repede și trebuie să o schimbi mai des. Tăiați 2-3 cm din tulpină cu un cuțit sau foarfece ascuțite, încercând să faceți o tăietură în diagonală. În acest fel, te vei asigura că floarea se poate hrăni cu mai multă apă.

flori proaspete

Transferați florile în vază. Asigurați-vă că vaza este curată în interior pentru a nu contamina apa. Amestecați punga de conservant cu apă pentru a face florile să reziste până la 60% mai mult, sporindu-le mirosul și culoarea. Doza corectă este o pungă de conservant pentru fiecare litru de apă. În cele din urmă, așezați vaza într-un loc luminos, fără lumina directă a soarelui. De asemenea, evitați sursele directe de frig sau căldură, cum ar fi aerul condiționat sau caloriferele.

Îngrijirea principală pentru flori unice și flori în buchete

Îngrijire inițială: La primirea florilor se îndepărtează ambalajul, se taie 2 cm din baza tulpinilor folosind un cuțit ascuțit sau o foarfecă, sub apă dacă este posibil, pentru a facilita absorbția apei.

Curățare: Îndepărtați frunzele care vor fi scufundate în apă pentru a preveni proliferarea bacteriilor. În timp, unele flori și frunze se pot ofili, îndepărtați-le cu ajutorul foarfecelor.

Întreținere: Înlocuiți apa de toaletă zilnic; spălați vaza de fiecare dată când schimbați apa și tăiați tulpina așa cum este descris în îngrijirea inițială. Nu pulverizați apă pe flori.

Lumină: Păstrați florile într-un loc răcoros, bine luminat, nu expuneți florile la lumina directă a soarelui.

Precauții speciale: Dacă este posibil, evitați locurile cu aer condiționat și expunerea strânsă la lămpi dicroice sau cu halogen.

Îngrijirea principală pentru flori în aranjamente

Conservare: Udați zilnic aranjamentul direct pe baza de spumă florală, cel puțin o dată pe zi. Se toarnă apa încet, așteptând ca spuma să absoarbă complet apa. Nu pulverizați apă pe flori.

Lumină: Păstrați-vă florile într-un loc răcoros, nu expuneți aranjamentul direct la soare.

Curățare: În timp, unele flori și frunze se pot ofili, îndepărtați-le cu ajutorul foarfecelor.

Precauții speciale: Dacă este posibil, evitați locurile cu aer condiționat și expunerea strânsă la lămpi dicroice sau cu halogen.

Îngrijirea principală pentru florile plantate

Udare: Cantitatea de apă de care are nevoie fiecare plantă variază. Ideal este să udați întotdeauna când pământul este uscat. Pentru a verifica dacă pământul (sau substratul) este uscat sau umed, folosiți vârful degetelor. În general, udați de două ori pe săptămână cu puțină apă de fiecare dată. Excesul de apă este mult mai dăunător decât lipsa, idealul este să cauți un echilibru.

Important: Nu lăsați apa să se acumuleze pe fundul vazei.

Curățare: Curățați frecvent plantele, îndepărtând frunzele și florile uscate și/sau bolnave, cu ajutorul foarfecelor.

Lumină: Păstrați planta într-un loc răcoros, bine luminat, evitați lumina directă a soarelui.

Precauții speciale: Dacă este posibil, evitați locurile cu aer condiționat și expunerea strânsă la lămpi dicroice sau cu halogen.

Îngrijirea principală pentru orhidee

Origine: Indonezia și Filipine, iar ca orhidee tropicală preferă temperaturi între 18 și 28 de grade. Evitați să vă expuneți orhideele la îngheț și vânturi reci.

Context: Phalaenopsis este o plantă epifită (epi = deasupra + phyta = plantă). În acest caz, își folosește rădăcinile groase pentru a se agăța de coaja copacilor. Epifita este o plantă care se dezvoltă pe o altă plantă, folosind-o ca suport. Nu este un parazit. Putem observa că, atunci când sunt plantate în trunchiul unui copac, rădăcinile acestuia cresc în toate direcțiile; din acest motiv, o parte din rădăcinile Phalaenopsis cultivate în ghivece sunt întotdeauna afară.

Udare: Udarea trebuie făcută la fiecare 15 zile când vaza este foarte ușoară. După udare, îndepărtați excesul de apă pentru ca rădăcinile să nu fie deteriorate sau chiar putrezite.

Fertilizare: Se recomanda fertilizarea o data pe luna, cu ingrasamant specific, conform instrucțiunilor producătorului.

Lumină: Puneți planta într-un loc bine luminat și bine ventilat, de preferință unde planta poate primi soarele dimineții. Când planta este fără flori, este de preferat sa o lași în zonă sau în grădină într-un loc bine ferit de soarele amiezii (de exemplu: sub un copac).

Înflorire: Când florile se ofilesc, tăiați tulpina lăsând 20 cm pe plantă: pe tulpină mai poate ieși un buchet de flori, tot în același an. Poate părăsi planta, o altă tulpină anul viitor. În habitatul său natural, Phalaenopsis înflorește după sezonul rece, când se formează mugurele. Acesta este motivul pentru care vârful înfloririi are loc la începutul primăverii. Îngrijire specială: Evitați locurile cu aer condiționat și expunerea la lămpi dicroice sau cu halogen.

Îngrijirea pentru Bonsai

Informații generale: Traducerea literală a cuvântului bonsai, care este de origine japoneză, este „plantat într-o tavă”. Bonsaiul este arta care constă în a păstra o plantă la nesfârșit într-un mic recipient (vază), controlându-i creșterea și forțând-o să crească mai încet și cu formatul dorit, format care să apară cât mai aproape de un copac perfect în natură. Bonsaiul este o terapie, un hobby, o provocare, o sculptură vie. O opțiune grozavă de cadou. Bonsaiul poate fi realizat din copaci, arbuști, cedri, flori, pomi fructiferi, viță de vie, atâta timp cât formează trunchi (lemnos). Pentru ca bonsaiul să rămână o miniatură frumoasă și sănătoasă pentru mulți ani, va avea nevoie de următoarea îngrijire:

îngrijire bonsai

Lumină: Plantele folosite pentru bonsai sunt, în cea mai mare parte, plante de exterior și, prin urmare, au nevoie de lumină intensă și naturală pentru a supraviețui. Sunt plante care supraviețuiesc bine în interiorul unei case, lângă o fereastră, dar cu siguranță, atât planta, cât și frunzele ei ar crește mult mai repede decât dacă ar fi într-un loc aerisit și neacoperit (în afara casei). În plus față de creșterea rapidă, stricarea bonsaiului, plantele ținute în interior rămân umede mult mai mult timp, provocând astfel putrezirea rădăcinilor lor. Prin urmare, locul ideal pentru bonsai este într-un loc deschis unde planta primește lumină și vânt din toate părțile. În locuri semi-acoperite, rotiți vasul astfel încât să prindă lumină pe toate părțile. Trebuie avută mare grijă cu timpul și cantitatea de soare direct pe care ar trebui să o primească bonsaiul. Lipsa luminii naturale (care nu este neapărat soarele direct), arderea directă a soarelui puternic și permanența bonsaiului în locuri închise și înfundate sunt printre principalele cauze ale morții bonsaiului.

Udare: Când udați planta, întreaga zonă a vazei trebuie umezită proporțional. Utilizați un sprinkler sau un furtun fin de stropire (tip pulverizat). Udă la fiecare câteva secunde, astfel încât apa să poată pătrunde în fundul vazei. Vara bonsaiul trebuie udat o dată sau de două ori pe zi, iar iarna poate fi distanțat mai mult (la fiecare 2 zile). Când udați, asigurați-vă că apa intră și iese prin orificiul de scurgere. În cazurile de călătorii scurte (până la o săptămână), puteți lăsa bonsaiul în interiorul unui lighean cu apă până la jumătate din înălțimea vazei până la întoarcere, evitând astfel udarea zilnică. Amintiți-vă, cu cât vasul de bonsai este mai mic și mai puțin adânc, cu atât trebuie udat mai mult pe zi. Dacă lipsește apă pentru o perioadă lungă de timp, scufundați bonsaiul în apă timp de aproximativ 5 minute. Dacă întâmpinați dificultăți la udare din cauza întăririi exagerate a solului din ghiveci, faceți mici găuri la suprafața solului pentru ca apa să pătrundă mai bine. Lipsa apei este cauza principală a morții bonsaiului, așa că nu vă zgârciți cu udarea.

Ventilație: O bună ventilație usucă rapid solul, ajutând la controlul, indirect, a creșterii accelerate a bonsaiului, pe lângă protejarea plantei de anumiți dăunători, precum acarieni și ciuperci. Așa că ține-ți bonsaiul în aer liber.

Curățare: O dată pe lună, îndepărtați cu mâna frunzele moarte și uscate din interiorul bonsaiului, iar cu o pereche de foarfece, tăiați și eliminați ramurile uscate. Apoi, pentru a îndepărta tot praful, murdăria și acarienii, spălați cu apă.

Fertilizare: Cel mai simplu și mai practic mod de a oferi nutrienți pentru bonsaiul tău este să folosești îngrășăminte lichide NPK care să conțină toți nutrienții esențiali (N, P, K, mai mulți nutrienți).

Tunderea, ciupirea și cablarea: Pentru a menține forma inițială a bonsaiului tău, încearcă să ciupești cu degetele lăstarii în exces de pe ramuri (ciupire), de câteva ori pe an. O dată pe an, la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, puteți tăia ramurile pentru a reduce dimensiunea bonsaiului sau a-i schimba forma (tăieri). Puteți chiar să ghidați ramurile BONSAI-ului dvs. cu fire. Pentru a face acest lucru, rulați sârma, îndoiți ramurile și păstrați-l prins timp de 5 luni.

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *