magnolia

Magnolia – dragoste pentru natură, noblețe, perseverență și demnitate

buchetdeflori  

Magnolia este un simbol al curățeniei, al nobleței, al purității, perseverenței, al gingășiei, al dragostei pure…

Nu există ființă umană să nu se oprească, pentru a admira floarea de magnolie, care impresionează. Florile sale mari, cu un miros caracteristic, sunt dense și pot fi văzute mai des pe alb, dar există într-o varietate impresionantă de culori: roz, violet, piersic, mov, galben sau lavandă, verde și pot conține chiar și până la două nuanțe de culori.

Magnolia

Gen de plantă antic

Magnolia a apărut pe pământ odată cu viețuitoarele. Se presupune că are o vârstă de peste 20 de milioane de ani, fiind găsită în fosile. A apărut chiar înaintea albinelor, iar polenizarea lor era făcută de gândaci. Este frumoasă această presupunere, precum că magnolia a fost ”creată pentru ca albinele sa aibă ce poleniza”. Este absolut firesc să fie așa. Altfel ce altă floare poate atrage prin frumusețea ei albina?

Originea Magnoliei

Copacii de magnolie sunt originari din Asia de Est și Himalaya, estul Americii de Nord și America Centrală. În prezent, există mai multe soiuri și dimensiuni de magnolie în întreaga lume. În funcție de specie, magnoliile pot fi veșnic verzi, (rezistă până la 5 ani) sau foioase (care își pierd frunzele în anumite anotimpuri, în special toamna). 

Una dintre dificultățile îngrijirii arborelui de magnolie este gestionarea frunzelor mari și crocante care cad mereu din copac. 

Umbra copacului și acumularea de frunze împiedică iarba să crească, iar pe măsură ce frunzele cad, ele însele furnizează nutrienții necesari copacului.

Magnolia

Aspectul și caracteristicile unui arbore de magnolie

În natură există peste 100 de soiuri de magnolie care, deși au unele caracteristici comune, au aspect și culori foarte diferite, în funcție de proveniența lor.

Frunzele sale sunt mari, de până la 20 cm lungime și 10 cm lățime, sunt de culoare verde închis și lucioase deasupra, cu margini curbate și dedesubt maro ruginit sau verde decolorat, cu niște fire de păr. 

Magnoliile sunt flori foarte apreciate în grădinărit deoarece sunt frumoase, diverse, speciale, deosebite și există o varietate destul de mare pentru fiecare anotimp. De exemplu, unul dintre regii verii este arborele de magnolie veșnic verde cu flori albe uriașe (Magnolia grandiflora). Dar cele mai impresionante sunt cele care strălucesc de splendoare când încă este frig. De înflorire extratimpurie, își oferă florile înainte de încolțirea frunzelor. Printre aceste specii de magnolii regăsim soiurile soulangeana, liliiflora, stellata, denudata și campbellii. 

Spre deosebire de magnoliile de vară, care sunt de proveniență nord-americane, aceste magnolii de la sfârșitul iernii, primăvara devreme, provin din China și Japonia. 

Magnolia rezistă la temperaturi scăzute și la plin soare în zonele răcoroase, dar în zonele extreme centrale și mediteraneene este necesar să fie umbrite puțin.

Magnolia

Sol bine aerisit pentru a planta o magnolie

Arborelui de magnolie îi place solul adânc, fertil și bine drenat, deoarece în solurile calcaroase magnoliile vor deveni galbene din cauza clorozei de fier și vor crește foarte încet.

Forma asimetrică a arborelui magnolie, evocă originea sa asiatică, iar dimensiunea sa devine foarte apreciată, astfel încât poate fi clasificat ca un copac mic, mai degrabă, decât un arbust mare. Desigur, asta depinde de locul de cultivare. În peninsula Iberică (Spania), cu un climat continental, dimensiunea sa va fi destul de modestă.

Fiind o specie iubitoare de teren afânat, arborele de magnolie se bucură să-și răspândească rădăcinile în soluri cu un pH sub 7, chiar puțin sub 6. Dar suferă de rate mari de alcalinizare, atunci când solul se întărește, printre altele, din cauza varului și a apei. De aceea este ar fi de dorit păstrarea masivului bine drenat și aerat pentru ca magnolia să bucure ochii și inima.

Hrănirea solului

Acest lucru se realizează prin două procedee:

  • Afânarea suprafeței solului cu o furculiță;
  • adăugarea unui substrat de îngrășăminte, cum ar fi pământ de pădure. 

Este indicat de verificat dacă apa din zonă nu este prea tare. Dacă este necesar, se poate instala un filtru de piatră pentru a stoca apa de ploaie și a o utiliza la irigarea arborelui de magnolie, sau un filtru de decalcifiere anterior, în linia generală de alimentare, pentru a iriga întreaga grădină.

Magnolia

Umbra soarelui și materia organică pentru arbori

Arborelui de magnolie îi place lumina și are nevoie de un mediu însorit pentru a înflori în aer liber. Într-o încăpere se va dezvolta mai bine în expuneri parțial umbrite.

Exemplarele tinere tolerează prost expunerea puternică la soare. Arborele de magnolie trebuie plantat între mijlocul toamnei și iarna în sol răcoros, fertil, drenat, oarecum gras. Nu tolerează solurile calcaroase decât dacă rădăcinile sale sunt adânci, dar în acest caz este indicat de îmbogățit suprafața cu un substrat bogat în materie organică.

Pentru magnolie ideal e să fie izolată

Cea mai recomandată utilizare pentru o magnolie cu flori în grădină este plantarea unei magnolie mari izolate sau în grup dacă dimensiunea este mai modestă.

Un loc perfect pentru a le așeza este în mijlocul gazonului, unde strălucesc florile de magnolie. Nu este o plantă ușoară, deoarece este amenințată de pericolele tipice ale speciilor cu înflorire timpurie, precum grindina, gerul și vânturile puternice, care pot deteriora mugurii și petalele. 

La baza tulpinei se va pune mult pământ fertil și turbă. Nu se va expune arborele de magnolie la căldura orelor centrale ale zilei. Mai bine să fie sădit într-o zonă semiumbrită. 

Iarna îi place să fie ferită de vânturile reci și de îngheț. Are nevoie de udare regulată, dar atenție să nu fie solul îmbibat cu apă. Primăvara, la fiecare 20 de zile, se adaugă îngrășământ în apa de irigații.

Magnolia

Posibile probleme 

Îngălbenirea frunzelor de magnolie indică o asimilare slabă a nutrienților din cauza deficienței de fier, care se poate datora solurilor aglomerate cu pH ridicat sau textura foarte argiloasă. Prin urmare, este necesar de alimentat terenul cu un substrat de turbă sau pământ fertil și de adăugat în apa de irigare un agent de înverzire cu fier.

De asemenea, pot apărea mase de bumbac care indică prezența inevitabilului afid (păduche) de primăvară. Această insectă invadează trunchiul, ramurile și rădăcinile arborelui de magnolie, pătând pământul de sub copac din cauza melasei pe care o produce și determinând creșterea și deformarea plantei, determinând-o să devină slabă. Apare de obicei cu primele canicule ale verii. Atât pentru a preveni, cât și pentru a trata cu un insecticid sistemic, care este absorbit de frunze, și astfel acestea vor fi imunizate împotriva mușcăturilor acestor afide.

Afid de primăvară

Arborilor de magnolie le place apa

Magnolia este un copac care are nevoie de sol umed, dar nu îmbibat cu apă. Udarea trebuie să fie regulată, fără ca substratul să se usuce. Trebuie de udat mult după plantare, și mai ales în perioadele de secetă prelungită.

Germinarea magnoliilor

Înmulțirea magnoliei este lentă, durează între un an sau un an și jumătate și poate fi înmulțită prin sămânță, tăiere și stratificare. Tăierea este cel mai utilizat sistem comercial. Plantele obținute din ea înfloresc înaintea celor din semințe. Stratificarea, pe de altă parte, este metoda ideală pentru speciile de magnolie foioase. Ele atrag atenția pentru că sunt umplute cu flori gigantice și colorate înainte de apariția primei frunze.

Magnolia grandiflora, regina verii 

Floarea veșnic verde de magnolie (Magnolia grandiflora) este una dintre reginele incontestabile ale verii. Este gigantică, grea și cu o textură catifelată. O altă atracție a acestui arbore de magnolie este frunzișul său, cu frunze foarte groase și puternice, mari și catifelate, asemănătoare cu popularul ficus de interior. Dimensiunea Magnolia grandiflora este piramidală sau ușor sferică. Poate ajunge la vârste foarte înaintate iar lemnul său este foarte dur, cenușiu și ușor solzos.

Magnolia

Simbolismul magnoliei

Cu forma sa maiestuoasă și florile luxuriante, arborele de magnolie a fost preferatul multor culturi de secole. Peste tot în lume există simboluri asociate cu magnolia.

Există regiuni în care se crede că creșterea unei magnolie în grădina unei case va aduce noroc și stabilitate economică. Rezistența și puterea arborilor de magnolie au făcut din el, de asemenea, un simbol al legăturii tari, veșnic rezistente. De aceea florile de magnolie sunt un plus excelent pentru buchetele de mireasă.

În cultura chineză antică, magnolia simboliza puritatea și noblețea. Arborele era faimos și pentru puterile sale vindecătoare. În medicina tradițională chineză, coaja de magnolie este folosită ca somnifer.

În Japonia, floarea de magnolie se numește Hanakotoba în sistemul japonez de semnificații ale florilor. Deci, floarea de magnolie reprezintă o dragoste pentru natură, noblețe, perseverență și demnitate.

În plus, fiecare dintre culorile florii de magnolie are și propriul său simbolism. Florile albe de magnolie reprezintă puritatea și perfecțiunea; cele galbene simbolizează fericirea, bucuria și prietenia; florile roz reprezintă tinerețea, inocența și fericirea; cele mov reprezintă noroc și sănătate; iar florile verzi de magnolie reprezintă fericire, sănătate și noroc. Se dăruiește de ziua iubirii. 

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *