Rolul florilor în evenimentele de doliu și comemorare

buchetdeflori  

Rolul florilor în evenimentele de doliu și comemorare sunt importante, întrucât aduc cele mai bune omagii persoanei care s-a stins din viață.

Florile sunt elemente obligatorii la înmormântare și priveghi, pentru a aduce cele mai bune omagii persoanei care s-a stins din viață. Rolul florilor în evenimentele de doliu și comemorare este unul semnificativ și totodată reprezintă o tradiție continuă.

Folosirea florilor în ceremoniile funerare depășește cu mult aspectul estetic. În funcție de varietatea plantei, pot fi transmise diferite sentimente pentru a onora memoria decedatului și pentru a oferi condoleanțe prietenilor și familiei.

Importanța florilor la priveghi

Folosirea florilor în timpul unui priveghi este o tradiție foarte veche care rămâne importantă până în zilele noastre. Florile își joacă rolurile lor în ceremoniile funerare, ajutând în principal familia să depășească această perioadă dificilă.  

Unul dintre simbolurile florilor la înmormântări este acela de a onora memoria persoanei iubite care a trecut în neființă. Există anumite flori specifice acestui scop, busuiocul fiind un exemplu foarte elocvent. 

În relație cu prietenii și rudele mai îndepărtate, aducerea de flori familiei în timpul înmormântării este o modalitate de a aduce un omagiu defunctului. Acest gest simbolizează sprijinul și respectul, demonstrând că persoana este mișcată de durerea familiei.

În plus, prezența florilor în timpul unei înmormântări ajută și la crearea unui mediu mai reconfortant. În plus, acestea transmit pace și liniște, ajutând la ameliorarea durerii membrilor familiei.

Un pic despre busuioc

Rolul florilor în evenimentele de doliu și comemorare

O legendă bine cunoscută spune că, Salomeea a ascuns capul lui Ioan botezătorul într-un vas cu busuioc pentru a înlătura mirosul de descompunere al acestuia.

Boccaccio ne oferă o altă morbidă poveste de dragoste, despre o femeie ale cărei lacrimi udau un ghiveci cu busuioc în care aşezase capul iubitului ei, după ce îl ucisese. Poetul John Keats, s-ar fi inspirat din Boccaccio în crearea poemului ”Isabella sau vasul cu busuioc (Isabella, or the Pot of Basil)

La ceremoniile funerare religioase, creștinii ortodocși se roagă pentru iertarea păcatelor răposatului, în timp ce preotul prezent stropește locul cu aghiasmă, cu ajutorul unui mănunchi de flori de busuioc. Se presupune că prin aceasta sunt alungate spiritele rele, iar porțile raiului se vor deschide mai ușor.

Ce înseamnă o coroană la priveghi

În unele religii creștine, cununa înseamnă că Dumnezeu însuși este prezent. De asemenea, simbolizează victoria spiritului etern asupra morții prin viața veșnică. Este un mod clasic de a onora pe cei dragi care au trecut în veșnicie.

Prezente în cele mai diverse culturi și religii, aranjamentele florale pentru înmormântare, în formă de coroană au o origine foarte străveche și sunt utilizate pe scară largă în omagiile funerare, pe lângă faptul că simbolizează frumusețea prin culori, arome naturale și alte emoții.

De unde provine obiceiul coroanelor de flori

Există mai multe versiuni despre originea utilizării coroanelor de flori , care datează din Grecia antică și Roma și, posibil, chiar și dintr-o perioadă anterioară. Vorbind despre Roma și Grecia, relatările istorice afirmă că utilizarea inițială a aranjamentelor în formă de coroană a fost puțin diferită: coroanele sau ghirlandele erau folosite pentru a încorona câștigătorii războaielor majore și, de asemenea, figuri și personalități importante din societate. Fabricate din frunze și ierburi proaspete, coroanele reprezentau putere și viață.

Coroane ca tribut funerar puteau fi găsite în mormintele egiptene antice, ceea ce indică faptul că în această perioadă aranjamentele florale erau folosite pentru a onora morții. O altă posibilă explicație pentru originea folosirii coroanelor funerare vine de multe secole în urmă, când adresările de condoleanțe trimise familiilor, care și-au pierdut pe cei dragi, au început să fie înlocuite cu aranjamente florale.

Forma coroanelor de flori

Rolul florilor în evenimentele de doliu și comemorare

Când vorbim despre flori la priveghi (în unele zone se spune veghere sau de veghe), una dintre cele mai importante elemente este coroana de flori. Acest tip de atribut se găsește la mai multe popoare, în diferite culturi și religii, existând un motiv.

Forma circulară se referă la credința în viața veșnică (pentru cei religioși) și onorarea memoriei decedaților, demonstrând că aceștia vor fi mereu prezenți în inimile prietenilor și familiilor lor.

Pe lângă prezentarea generală a florilor la priveghi, fiecare plantă poate avea și semnificații specifice. 

Cele mai frecvent utilizate flori funerare sunt:

  • Crinii: 

Este o floare care are multă sezonalitate și poate lipsi în anumite perioade ale anului. Crinii simbolizează măreția, noblețea și puritatea. Calitatea acestei flori este aroma sa puternică, dulce.

  • Crizantema:

Crizantemele, care în limba greacă înseamnă floare de aur, reprezintă fericirea, viața deplină, adevărul, sinceritatea, perfecțiunea și simplitatea, aducând ușurință atunci când sunt folosite în tributurile funerare.

  • Gerberele:

Ele reprezintă sensibilitatea și esența iubirii, adesea legate de puritatea copilărească. Este o floare nobilă, iar culorile ei transmit frumusețe și farmec.

  • Floarea soarelui:

Reprezintă mult respect și demnitate. Unor oameni le place să-l folosească ca un tribut adus persoanelor în vârstă, reprezentând loialitate și longevitate. În plus culoarea galbenă ar simboliza despărțire.

  • Lisianthus: 

Reprezintă rafinament și eleganță. Culoarea sa cea mai cunoscută este albul, dar vine și în albastru și roz.

  • Margaretele: 

Reprezintă simplitatea și creativitatea. Mulți oameni le asociază cu puritatea și tinerețea. Este o floare folosită pe scară largă pentru tributuri.

  • Orhideele: 

Este cea mai nobilă dintre flori, reprezentând frumusețea, perfecțiunea și înțelepciunea. Ele transmit multă forță și eleganță în cele mai delicate momente

  • Trandafiri albi: 

Reprezintă pacea și armonia. Este o floare des folosită pentru tributuri, deoarece simbolizează un moment de reflecție și compasiune.

  • Trandafiri rosii: 

Trandafirul roșu înseamnă dragoste și pasiune. Ele sunt reprezentate de zeițele grecești și romane Afrodita și Venus. Trandafirul roșu este una dintre cele mai folosite flori în ceremoniile funebre, intrucat este plin de sentimente.

  • Floarea Flamingo: 

Anthurium înseamnă grandoare, masculinitate, autoritate și lux, pe lângă faptul că reprezintă încredere, iluminare, avere și detașare.

  • Floarea de nu-mă-uita:

 loialitate și amintiri bune.

  • Violetele: 

fidelitate, loialitate, promisiune și pace;

  • Crizantemele: 

ciclul vieții, speranța;

dăruire (roșu), singurătate (violet) și puritate (alb);

  • Gladiola:

Cu un mesaj clar de vitalitate, gladiolele sunt opțiunea ideală pentru a oferi un sprijin puternic și armonios membrilor familiei îndurerate. Energia sa vitală și veselă, precum și durata ei, vor oferi companie familiei în timpul înmormântării și în zilele care urmează.

Trebuie remarcat faptul că unii oameni dau propriile semnificații florilor, în funcție de experiențele și credințele lor de viață. Cunoașterea familiei și a decedatului este cheia pentru a face cea mai bună alegere. Pe de altă parte, dacă defunctul avea un tip de floare preferat, nu trebuie de ezitat de a lua în considerare preferințele lui, pentru a face o coroană. În acest moment nu mai contează sensul decât legătura și amintirile păstrate.

De ce coroanele au formă circulară?

Forma circulară indică infinitul, simbolizând că amintirea celor plecați va rămâne pentru totdeauna printre prieteni și familie.

Oricare ar fi versiunea adevărată, este cert faptul rolul florilor în evenimentele de doliu și comemorare se întinde pe parcursul anilor și rămâne una dintre cele mai frumoase moduri de a marca adio cuiva cu afecțiune și grijă. Coroanele pentru veghe și înmormântări pot fi de diferite dimensiuni – de la mici la foarte mari – și realizate cu diferite tipuri de flori.

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *